Å gjøre huset ditt smart koster ikke nødvendigvis mer enn en hvilken som helst annen form for oppussing. Vi skal gå gjennom hva som koster, og hva som er overraskende billig.
Det er ikke rart om du lar deg friste av alle mulighetene et smarthus byr på. Komfort, sikkerhet, energisparing, for ikke å snakke om den rene stilfaktoren. Men som med det meste man har lyst på her i verden, kommer det ikke uten en prislapp. Det kan da umulig være billig å utstyre huset ditt med høyteknologisk utstyr som automatisk tilpasser seg deg og din familie?
Svaret er både ja og nei. Det er klart det koster litt. Men teknologien er langt fra så dyr som du kanskje tror. Les videre så gir vi deg svaret på hva et smarthus koster.
Størsteparten av smartkomponentene du kjøper er ikke stort dyrere enn den tilsvarende «dumme» varianten. Lys, brytere, termostater – her er det ikke snakk om et prishopp på mer enn 10-30 prosent, i hvert fall når du tar i betraktning at én smartbryter kan erstatte opptil fem eller flere vanlige brytere og har inkludert termostat. Skal du legge til ekstra funksjoner, som å styre musikk via touch-panel på veggen, eller gardiner som automatisk tilpasser seg sola ute, blir det så klart litt dyrere – kanskje 10-30 prosent til. Det blir som ekstra tilvalg når du skal ha nytt bad eller kjøkken.
I det hele tatt er sammenligningen med å pusse opp badet eller kjøkkenet ganske god, for det er selve utskiftningen og installasjonen som utgjør mesteparten av prisen. Du skal tross alt bytte ut store deler av elektronikken i huset ditt (og kanskje også legge til elektronikk der du tidligere har hatt analog løsning), og da må en elektriker inn i bildet.
Siden det er installasjonen som koster, er det ofte lurt å gjøre boligen smart når det uansett er på tide med en oppussing. Da betaler du ikke stort mer enn det en tradisjonell oppussing ville ha kostet. Tilsvarende er det mye penger å spare på å gjøre det hele når du bygger nytt. I disse tilfellene kan du ruste opp det elektriske anlegget, og slik legge til rette for de aller beste løsningene.
Skal du utelukkende bytte ut gamle løsninger med smarte, uten å pusse opp noe videre, er du i en litt annen situasjon. Siden du neppe har lyst til å rive opp vegger og tak for å installere kabler, så sant du ikke uansett skal freshe de opp, vil vi her anbefale at du går for trådløst. Det vil aldri være fullt så stabilt som kablede løsninger, men fungerer uansett svært godt. Elektrikerens jobb vil da stort sett være å bytte ut brytere, og installere små dimmere og moduler bak lampeuttak og i stikkontakter. Du kan også gjøre mye selv, så lenge komponentene ikke krever 230V.
Et fullt sett med smarthusutstyr vil til sammen koste rundt 20.000 for i en mindre leilighet og hele veien opp til 100.000 for en omfattende løsning i en stor enebolig. Igjen, husk at dette må prismessig sammenlignes med hva en tradisjonell løsning ville ha kostet med lamper, termostater, varmesystem. etc., for så å vurdere differansen. Kanskje denne er mindre enn du har forventet. Er automatisk varmestyring en del av løsningen du velger, kan du også få flere tusen i støtte av Enova. (Les også hvilke kriterier du må oppfylle for å få støtte)
Kostnaden til elektriker er vanskelige å avgjøre, siden vi ikke kjenner din situasjon. Her anbefaler vi at du gjør deg opp noen tanker om hva du vil ha, og legge frem prosjektet for et prisforslag. Din smarthusleverandør hjelper deg gjerne med å vurdere din unike situasjon, og kan sette opp et forslag for deg.
Andre innlegg om smarthus:
> Hva er et smarthus?
> Viktige designvalg for ditt smarthus
> Kan jeg få støtte til smarthus
> 3 spørmål du må stille