3 spørsmål du må stille din smarthusleverandør

Det er mange på markedet som tilbyr smarthus, eller forenklede utgaver av det. Her er spørsmålene du bør stille før du velger leverandør.

1. Begrenser jeg mulighetene mine?

Når du kjøper en vanlig bolig er det viktig å vite at den vil holde seg moderne en lang stund fremover. Et smarthus er i tillegg en investering for fremtiden, og du vil helst ha evnen til å oppgradere etter hvert som nye muligheter eller behov melder seg. Det er derfor veldig viktig at du hører med leverandørene hvor fleksible og utvidbare løsningene deres er.

Konkrete eksempler på teknologi du gjerne kan ønske å kombinere med er HUE-lampene til Philips, Sonos lydanlegg, IP-baserte dørstasjoner og e-post-varslinger. Installerer du varmestyring, bør du forsikre deg om at denne også kan tilpasses nye løsninger i fremtiden, for eksempel om du en dag bestemmer deg for å installere vannbåren varme i stedet for elektrisk. Tilsvarende burde smartstyringen av lysene kunne håndtere en rekke forskjellige varianter av LED-lamper i tillegg til vanlige downlights, som stå- og vegglamper, LED-striper, innstilling av variabel hvithet og fargespill.

Husk at den første installasjonen handler om å bygge en solid infrastruktur i bunn, slik at det ikke blir vanskelig å legge til spennende nye funksjoner etterhvert som de kommer på markedet.

2. Blir det til en helhet?

Noen velger kun noen enkle smarte gadgets, og i så fall er ikke helheten så viktig. Men sannsynligvis er du som leser denne artikkelen interessert i en større, komplett løsning, og da er det viktig at det hele henger sammen. Kanskje er du også interessert i at interiøret har et visst tema, og ikke bare er en ansamling med tilfeldige bord og stoler du fant på loppemarked. Det samme gjelder for smarthus.

For eksempel vil du helst samle mest mulig funksjonalitet i noen få elegante brytere fremfor syv dimmere her, fire der, egen styring for musikkanlegg, én knapp for markise, og så videre. Du vil i tillegg gjerne ha «scene»-funksjoner, der du med ett trykk kan styre f.eks. både lys, gardiner, og musikkanlegg. Noen tenker de skal styre alt via app, men du har neppe lyst til å måtte finne fram telefonen hver gang du skal på badet.

Rent estetisk er det elegant at alt passer sammen. Lys, brytere og andre synlige deler av smarthuset burde utfylle hverandre, fremfor å konkurrere om oppmerksomheten. Noen smarthusleverandører har egne «showrooms», som gir en gyllen mulighet til å se hvordan ting faktisk ser ut og fungerer i praksis.

Du kan selvsagt shoppe rundt og gjøre alt selv. Men ofte er det enklere å høre med én total- leverandør om de kan hjelpe deg med å sette sammen en løsning som både ser og fungerer godt sammen – og som du kan vokse med i fremtiden. Du ville neppe ha pusset opp hjemme uten å høre med noen eksperter, ikke sant?

3. Hva anbefaler dere at jeg gjør?

Når du er innom smarthusleverandøren så still noen spørsmål om hva de anbefaler i ditt prosjekt. Stiller de deg konkrete spørsmål om prosjektet ditt tilbake, er det et godt tegn på at de ønsker å finne en best mulig tilpasset løsning, og ikke bare prøver å selge. En god smarthusleverandør skal vel så mye være en samarbeidspartner som en selger.

Se opp for dem som lover deg gull og grønne skoger. Smarthusteknologien er ennå ganske ny, og selv om man kan gjøre veldig mye stilig, finnes det fortsatt visse begrensninger. Er leverandøren ærlig om både fordeler og ulemper ved de forskjellige alternativene, betyr det at ikke du sitter igjen med inkompatibel teknologi i etterkant.

Veldig bastante svar skal du også ta med en klype salt. Typisk for mange leverandører er å presentere trådløst som den klart beste valgmuligheten, siden det høres praktisk og moderne ut. Det kan det også være, fordi det kan være tungvint å trekke kabler. Men har du muligheten til å velge kabler eller en kombinasjon av kablet og trådløst vil du få mange fordeler. For eksempel vil aldri kabler risikere brutt forbindelse eller påvirkes av naboens signaler på samme frekvens. Husk – alle situasjoner er forskjellige, og leverandørens jobb er å hjelpe til med å finne løsningen som er best for deg.

Annet relevant: 

> HDL smarthus for alle
>
 HDL smarthus gir mange muligheter
> Velg riktig smarthusløsning
> Velge kablet eller trådøst?
>
 Enviro – et elegante styringspanel