– En grossist må tilby kompetanse og oppdatering av nyheter i markedet
Startet for ett år siden
For ett år siden kom ELDI i gang som grossist for byggautomasjonsbransjen, og med egen nettbutikk. Det hele startet da to mann stod uten jobb, etter en konkurs. Fredrik Blanck og Steinar Bakstad lot seg ikke vippe av pinnen. Ved hjelp av sin erfaring og kjennskap til bransjen har de i løpet av det ene året skaffet seg avtaler og agenturer på flere produkter som HDL KNX og Buspro, IXON Cloud, Tongdy, pFlow, Pilot m.m.
Denne artikkelen handler om ideen til Fredrik Blanck, utdannet økonom og med mastergrad i ledelse, nå daglig leder i ELDI og ansvar for logistikk, salg og administrasjon. Og om Steinar Bakstad som har jobbet 25 år innen IT, er guru på alt innen dette, og har ansvaret for det tekniske.
Begge har erfaring fra smarthusbransjen, har sett hva som funker og hva som er i endring. Utviklingen der har vært stor og markedet har endret seg drastisk bare i de siste tre til fem årene forteller Fredrik Blanck.
Da er vi ved det som er nøkkelideen ved ELDI: nemlig endringene i bransjen, hvem som har ansvar for hva?
– Vi så at det ikke var noen norsk grossist for automatikere, en grossist med ekspertise slik som elektrobransjen har. Da vi startet i oktober 2019, brukte vi mye tid på å finne de rette produktene, bygge logistikk, inngå avtaler med leverandører osv. forteller Fredrik Blanck.
Han sier at automatikerne ofte må lete rundt for å finne det de har behov for og selv importere og teste produkter fra utenlandske leverandører. Dette skulle da ELDI klare å dekke for å gjøre hverdagen enklere for denne faggruppen.
– Vi har kompetanse på smarthus, derfor er det naturlig at vi tar inn produkter og dekker også dette behovet, men fra smarte bygg er veien til byggautomasjon kort. Vi går mer inn for å betjene behovet for næringsbygg, sier han.
– Det å være en grossist, sier han, burde også innebære å kunne tilby kompetanse og oppdatering av nyheter på markedet. Når kunden kommer med vanskelige spørsmål, skal de ikke bare viderekobles til produsenten. De skal være trygge på at kompetansen finnes her i Norge
Må ha den fulle og hele ekspertisen
– Vi selger avanserte produkter, da må vi også ha den fulle og hele ekspertisen som kunden etterspør, sier han.
Han påpeker at selskapet tilbyr et bredt utvalg produkter til automasjonsbransjen. Alt fra komplette systemer for styring av smarte bygg til enkeltprodukter.
– Profesjonelle aktører over hele landet er i dag på jakt etter løsninger for måling og styring av inneklima, strømforbruk, lys, varme, Cloud VPN fjerntilgang med mer. Da må vi sørge for å stadig utvide sortimentet og ha produkter som er testet og holder høy kvalitet, sier han.
Han nevner komplette løsninger på HDL Buspro, et alternativ til KNX som også kan kombineres med trådløse komponenter. Men ELDI er klar over at mange foretrekker valgfriheten som KNX har. Derfor tilbyr de begge deler.
Han viser til at automatikerne i dag ofte kjøper løsninger og produkter direkte fra produsent, ofte fra utlandet.
Satser på å bli foretrukket grossist for automasjonsselskaper
– Vi ser at det er lettere for oss, hos utenlandske produsenter, å få bedre priser enn automatikerne får, fordi vi tar over ansvaret, kjøper større volum og blir derfor behandlet med et annet prisnivå enn elektrikere. Det betyr at vi kan ofte tilby varen til samme eller bedre priser en automatikerne selv har fått, pluss fordelen raskere leveranser og norske vilkår.
ELDI fikk også med seg mange av det gamle forhandlernettverket fra selskapet de jobbet i, men som ny grossist, er det fortsatt mye å gjøre. Ikke alle har tilpasset seg den nye situasjonen, så her har selskapet en jobb å gjøre.
– Målet i løpet av de neste årene er at vi skal bli foretrukket grossist for automasjonsselskaper i Norge. Et stort mål, men vi skal få det til etter hvert som vi blir bedre kjent i markedet og nye kunder får erfaringer med oss. Derfor er vi allerede nå ute etter flere ansatte, kun snakk om å finne de riktige personene.
Aktiv bruk av sensorer og logikk
– Kan du peke på ett område hvor automasjon absolutt bør på plass?
– Rent generelt burde det i 2020 ikke eksistere et eneste næringsbygg som ikke har klima, lys og varmestyring. Det sparer strøm, øker effektiviteten og gir bedre trivsel og velvære. Aktiv bruk av sensorer og logikk fjerner behovet for individuell styring av soner og ofte kan hele bygg styres fra ett panel. Det er kostnadseffektivt, kommer det kjapt fra Blanck.
Han tar et eksempel med næringsbygg med DALI lysstyring kombinert med HDL Buspro. Dette gir en ekstremt stabil og fleksibel løsning. Enten som et separat system eller koblet opp mot SD-anlegget via BACnet, er dette en særdeles rimelig løsning. Spesielt med tanke på kontorlokaler som ofte endres. BUS-baserte komponenter som brytere og sensor er enkle å flytte på, og alt kan enkelt konfigureres om ved endret behov.
– En annen fordel er at alt dette kan styres fra et overordnet system som igjen kan fjerndriftes. Det betyr at driftsansvarlig for bygningen ikke engang trenger å være til stede for å overvåke bygget. Sleng på en Cloud VPN løsning og du har en sikker forbindelse til et eget nett som er skilt fra kundens.