Markedet flommer over av LED-lamper av alle typer, både paneler, striper, rør, downlights og pærer i «gammeldags» fasong. Man får LED-downlights til 50 kroner og til 500, og «alle» lover levetid på 50.000 timer, at de er fullt dimbare, osv.
«En LED er en LED» er det mange som tenker og tar valgene sine utelukkende basert på pris. Men som med mye annet er det store kvalitetsforskjeller også i LED-markedet og et LED-produktet vil aldri være bedre enn sitt svakeste ledd.
Men før vi ser nærmere på de viktigste kvalitetsfaktorene for LED, la oss bare først se litt på hva et LED-produkt består av og hvordan det også har noe å si for kvaliteten.
Et LED-produkt består typisk av tre deler:
1. Selve LED’en (lysdioden, LED-chipen)
Denne kan ha forskjellig form og utseende. På LED-striper brukes LED-chips, mens i f.eks. downlights brukes ofte den mer tradisjonelt utseende LED-dioden eller COB. Prinsippet er uansett det samme, det er bare formen som er forskjellig.
En slik LED-chip/diode består av selve lysdioden (en halvleder som produserer lys i en gitt farge), et lag med fosfor og selve innkapslingen.
Det er forskjellige kvaliteter på alle disse elementene. I motsetning til hva mange tror, er det ikke bare selve halvlederen (dioden) som utgjør kvaliteten og bestemmer levetiden, men i veldig stor grad kvaliteten og typen av fosfor som brukes.
I de fleste typer LED som brukes til belysing er det fosforet som filtrerer lyset fra dioden slik at man kan bestemme fargen/hvitheten, mens selve dioden bare produserer (ofte blått) lys.
I praksis er det fosforet som begrenser levetiden i en LED. Jo lenger en LED har lyst, jo mindre effekt vil fosforet ha. Dette oppleves som at produktet lyser svakere eller endrer farge etter noen år. Hvor fort dette skjer og i hvilken grad er avhengig av kvaliteten på fosforet, av varmen og av om produktet har fått «hviletid».
Et LED-produkt som lyser døgnet rundt vil ha vesentlig kortere levetid (tid før lysintensiteten blir svekket) enn et produkt som lyser bare deler av døgnet. Et LED-produkt trenger hvile med andre ord. I et hjem eller på en arbeidsplass der lyset er slått av om natten oppnår man dette.
I de tilfeller hvor man trenger lys døgnet rundt hele uken bør man vurdere produkter som er spesielt laget for dette. Også disse vil avta over tid, men ikke så fort, og de vil være noe dyrere.
2. Innkapslingen (produktet)
En LED-stripe, en LED-downlight og et LED-panel har naturlig nok helt forskjellig innkapsling, men prinsippet er det samme: Kvaliteten på printkortet, motstander, elektronikk og ikke minst produktets evne til å lede vekk varme er det som påvirker og er nøkkelen til et godt kvalitetsprodukt.
3. Driveren
Alle LED-produkter trenger en eller annen form for LED-driver for å fungere. I en GU10 LED lampe sitter driveren i selve lampen. I andre downlights (lavtbyggende) er driveren vanligvis en ekstern enhet med 240V inn og lavvolt med konstant strøm ut til selve lampen.
For LED-striper og en del paneler brukes ofte små eksterne drivere som gir ut en PWM-spenning (puls-vidde-modulert). Andre LED-striper og paneler kan kreve konstant strøm i stedet for en PWM-spenning. Noen drivere er dimbare, andre ikke. Noen kan ta imot en 240V spenning som er dimmet med en leading-edge eller trailing-edge dimmer. Andre mates med f.eks. 24VDC og et styringssignal, f.eks. Dali, DMX, 0-10V eller HDL-BUS Pro, for å bestemme dimmingen (som igjen er strømmen eller PWM-verdien).
Det er med andre ord mange typer drivere og teknologier, og man må vite hva som skal brukes for den type LED-produkt man velger. Uansett så er kvaliteten på driveren en vesentlig del av hele produktet. Dette gjelder spesielt for drivere med dimmet 240V inn og konstant strøm ut (de fleste LED-downlights). Dessverre ser man ofte at selv dyre flotte kvalitetslamper leveres med drivere av dårlig kvalitet, og da hjelper det lite…
Som nevnt er et LED-produktet aldri bedre enn sitt svakeste ledd, men hva er det som kan være svake ledd? Vi går her nærmere inn på hva som er viktige kvalitets-faktorer i LED-produkter.
Mange lover at en LED lampe varer i mer enn 50.000 timer. Det sies sjelden noe om hvor mye lys som er igjen i lampen etter denne tiden. Som beskrevet over er det mange faktorer som påvirker levetiden og degraderingskurven. I tillegg til å velge gode LED produkter kan du også påvirke kurven positivt ved å la lampene “hvile” innimellom, f.eks. ved å slå dem av om natten, og gjerne ikke brukes på full styrke når det ikke er behov for det (dvs. aktiv bruk av dimming). Dette kan gjøres enkelt i en smarthusløsning, les mer om HDL smarthus
Et anlegg med LED-belysing blir ikke bedre enn det svakeste leddet. Derfor er det viktig å tenke på både LED-lampen/ stripen/ panelet/ driveren som brukes og selve styringssystemet. Det er det som gir den beste totaløkonomien og opplevelsen for brukeren. For det er i praksis lite å spare på å for eksempel velge en billig LED-stripe i et totalt system, som er ment å fungere bra sammen i mange år fremover.
Annet relatert:
> Skap ulike atmosfærer med belysning
> 4 fordeler med smarthus
> Riktig smarthusløsning for ditt hjem